lunes, 1 de octubre de 2018

La Legio II Traiana fortis.


"Aquesta legió i XXX Ulpia Victrix van ser fundades en 105 per l'emperador Trajà, cal notar que estava lliurant una guerra en Dacia (la moderna Romania) i necessitava reforços. Després de l'annexió de Dacia, la legió va ser transferida, però no sabem en quin lloc. Una possible conjectura és que va ser enviada a l'est, on Trajà va annexionar Aràbia Petraea al 106. És possible que II Traiana Fortis fos la primera guarnició de la nova província, juntament amb la III Cirenaica. D'altra banda, una estada al Danubi és més probable.

La segona legió trajana va ser transferida a Síria i va participar en la campanya de Trajà contra l'Imperi part a 115-117 i va estar estacionada a Judea després d'aquesta guerra. Aquesta província havia estat inquieta durant algun temps (veu aquí per a la història).

En 125, va ser transferida a Alexandria, on va compartir una base amb XXII Deiotariana i va succeir a III Cirenaica. En els anys entre 132 i 136, diverses subunitats del Segon Trajà legió va participar en la campanya de Hadrian contra els jueus, que s'havia rebel·lat sota Simon ben Kosiba i havia destruït XXII Deiotariana. Altres subunitats han d'haver romàs a Alexandria, que tenia una gran comunitat jueva i no podien quedar desprotegides.

La segona legió de Traian va tornar a Egipte, on romandria com la força principal. Els soldats servien sovint fora d'Alexandria, per exemple, com a guarnició de les ciutats de província a l'Alt Egipte. Se sap que van estar presents en Panospolis, Tebes, Syene i Pselchis. L'última ciutat esmentada es trobava a la frontera sud de l'imperi romà i és probable que els legionaris controlessin als comerciants procedents del regne de Núbia.

És probable que (subunitats de) II Traiana Fortis va participar en la campanya de Lucius Verus contra els Parts (162-166). La participació en les guerres marcománicas del germà de Vero, Marcus Aurelius, no està exclosa ni provada. Tenim més certesa sobre el paper de les legions en 175, quan es va alinear amb el general rebel Avidius Cassius. La seva revolta, però, no va tenir èxit.

Divuit anys més tard, II Traiana Fortis va recolzar a Pescennius Níger, un governador de Síria que volia convertir-se en emperador. Abans de la batalla decisiva contra Lucius Septimius Severus el 194, la legió va canviar de bàndol. Els soldats de la Segona Legió Trajana tenien el costum d'esmentar el seu batalló (centuria) sobre les seves làpides. Aquest és un hàbit gairebé únic, que només es coneix des de II Traiana Fortis i II Parthica. Sugereix que quan la Segona Legió Parthiana va ser fundada el 197, es componia de legionaris d'Alexandria. No obstant això, no hi ha cap altra evidència per a aquesta hipòtesi.

L'emperador Caracalla va donar a la legió el títol de Germanica el 213, que demostra que tota la legió havia estat emprada en la guerra contra els alamans germànics. Mig segle després, una subunitat de l'II Traiana Fortis va fer el mateix viatge a l'extrem oest, quan l'emperador Gallien (260-268) va exigir el seu recolzament contra Postumus, el governant de l'Imperi galí independent. No obstant això, aquesta subunitat va passar a l'altre costat i va tornar a Egipte després que Aureliano reconquistés la Galia.

Una moneda de l'emperador Carino (283-285) mostra l'àguila estàndard de la legió. Encara era a Alexandria el 296, quan l'emperador Dioclecià va reforçar la guarnició amb una segona legió, III Diocletiana. Dos anys més tard, una subunitat sembla haver lluitat contra els moros a Mauritània. (Això és suggerit per les Actes cristianes de Sant Marcell, que en aquest moment no poden ser fiables.) La legió encara estava a l'oest del Baix Egipte al segle V.

L'emblema de la segona legió era el semideus d'Hèrcules. La seva importància no és del tot clara, però és temptador pensar que el fundador de la legió, Trajano, es considerés un nou Hèrcules. Almenys un orador, Dión de Prusa, va comparar l'emperador amb el fill de Júpiter."



Font: Livius.org.

Foto: Alexandria, Inscription of II Traiana Fortis CC1.0 by Jona Lendering.


No hay comentarios:

Publicar un comentario